Soft starter

Soft-starterele au rolul de a asigura o pornire lina a motoarelor electrice, de tot tipul, evitand varfuri mari de sarcina, socurile mecanice, realizand astfel o protectie a retelei. Ele adapteaza continuu (fara trepte) turatia si momentul de turatie al motorului la precesul tehnologic.

Soft-starterele au caracteristica ca mentin curentul de pornire foarte aproape de curentul nominal Ie. Daca motoarele sunt solicitate la porniri-opriri dese rezulta o economie de energie de peste 30% fata de functionarea fara soft-starter (in regim direct).

Deci la un motor asincron de 4.5 kW cu o functionare medie zilnica de 5 ore si un regim de 6 porniri/opriri pe ora avem un consum mediu lunar de 675 kWh/luna. Economisind cu softstartere 30%, rezulta o economie medie deĀ  200 kWh/luna, adica la un pret de 0.322 lei/kWh rezulta 64.40 lei/luna. La un pret al softstarterului AST de 356 lei/buc avem recuperarea investitiei initiale dupa 5.5 luni.

La aceasta economie se poate adauga economia rezultata din mentenanta motoarelor (uzura in infasurari este mai mica datorita reducerii socurilor si evitarii supraincalzirii infasurarilor)

Personalul nostru poate face o analiza a consumatorilor de la societatea dumneavoastra si propune cele mai adecvate solutii precum si un calcul al economiei de energie si ROI (return of investments).